Omgedraaide rollen in de 94ste minuut

 

Eindelijk gebeurde het eens andersom. Wie herinnert zich al die wedstrijden afgelopen jaren waarin Excelsior in de slotfase met lege handen stond, terwijl een punt op zijn plaats was? In Den Bosch was een puntendeling eveneens niet onterecht. Maar Excelsior heeft Elías Már Ómarsson. 93 minuten en 35 seconden: 0-1 Excelsior.

Het was de laatste wedstrijd in de eerste periode, waarin Excelsior langzaamaan weer omhoog aan het krabbelen is. De zege op FC Den Bosch had volgens Marinus Dijkhuizen iets gedaan met de jongens. Hij hield zijn opstelling dan ook vrijwel intact. Hervé Matthys keerde terug in de basis en omdat Mitchell van Rooijen ontbrak, schoof Thomas Oude Kotte door naar het middenveld.

Maar nadat het eerste fluitsignaal klonk, leken de woorden van de trainer geen werkelijkheid te gaan worden. In een zeer tamme eerste helft lukte het Excelsior pas halverwege om mee te voetballen. Daarmee was het vrijwel een kopie van het thuisduel tegen MVV, dat slaapverwekkend startte. Gestaag klikte de klok door, tot het verlossende rustsignaal.

In de tweede helft werd het déjà vu alleen maar groter, met snel twee grote kansen voor Excelsior. Eerst faalde Ómarsson oog in oog met de doelman, die in minuut 55 ook nog eens een strafschop van Reuven Niemeijer keerde. Daaraan vooraf ging de tweede gele kaart van FC Den Bosch, en dus stond Excelsior met een mannetje meer.

De vraag is of dat ook daadwerkelijk voordeel oplevert, liet Excelsior dit seizoen al twee keer zien. Nu was het FC Den Bosch dat in ondertal juist steeds meer in het spel kwam. We gingen af op een bloedeloze 0-0, met de afstandsbediening al in de hand om de televisie uit te zetten zodra er werd afgefloten. Tot Siebe Horemans in een allerlaatste poging voorgaf op Ómarsson, die zijn tiende van het seizoen binnen kopte.

Zo pakt Excelsior na vier wedstrijden met slechts één punt, ineens zes punten in twee duels. En zou je haast vergeten dat de ploeg inmiddels ook al twee duels op rij geen tegengoal kreeg. Toch nog een degelijk einde van de eerste periode, die zo mooi begon met de 6-1 bij Jong PSV waarna Excelsior steeds dieper in het moeras zakte.

Veel tijd om te genieten van de zege is er niet. Maandagavond om 18:45 uur wacht Helmond Sport in het bekertoernooi.

FC Den Bosch – Excelsior: 0-1 (0-0)
55. Reuven Niemeijer mist strafschop
90+4. Elías Már Ómarsson 0-1

Gele kaart: Adrien Bongiovanni (FC Den Bosch) en Sander Fischer (Excelsior)
Rode kaart: Brem Soumaoro (2x geel/55ste minuut, FC Den Bosch)

Scheidsrechter: Richard Martens
Toeschouwers: 0

Opstelling Excelsior: Alessandro Damen, Siebe Horemans, Hervé Matthys, Sander Fischer, Nathan Tjoe-A-On (81. Robin van der Meer), Julian Baas, Thomas Oude Kotte (69. Ahmad Mendes Moreira), Reuven Niemeijer, Joël Zwarts, Elías Már Ómarsson en Dylan Seys (81. Stijn Meijer).

Foto’s: Sander Wesdijk

2 reacties

 1. Leo schreef:

  Van mij mag het allemaal wat positiever, die commentaren van supporters (én Fox-verslaggever!) Uitwedstrijd tegen een zich ingravende tegenstander. We misten wat middenvelders, Zwarts behoorlijk uit vorm en dan toch voldoende kansen krijgen om de wedstrijd op slot te gooien. Maar het zat niet mee, behalve in de 94e minuut dan. Een gelijkspel was absoluut niet terecht geweest. Ik heb het idee dat velen verwachten dat we wekelijks met mooi voetbal de tegenstanders van de mat spelen, maar dat deden we voor het laatst in de tijd van Connolly, Pinas, Simr, e.d.

 2. Ron schreef:

  Heerlijk om dat ook eens mee te maken, winst in de laatste seconde!
  Complimenten voor Damen die al twee wedstrijden weer prima staat te keepen!
  Tegenover de paar goede voorzetten van Joël Zwarts staat wel heel veel onnodig balverlies, dat is wel zonde.
  Verder blijft Horemans, ondanks zijn assist, een hele beperkte voetballer, met name voetballend is hij niet goed genoeg.
  Hè, voelt lekker zo de punten pikken!