Prestatie van formaat tegen PEC Zwolle

Als er al verwachtingen waren na de afgelopen weken, dan al helemaal niet tegen PEC Zwolle. De spelers bewezen ons ongelijk met een heerlijke opsteker in de tweede ronde van de KNVB-beker. PEC Zwolle staat in de eredivisie op een hogere positie (11de) dan Excelsior in de KKD (12de), maar dat was op het veld niet te zien: 2-0. Op naar de achtste finale!

Dijkhuizen koos tegen de eredivisionist voor een ander systeem. Hij gooide het met 5-3-2 op de verdediging en omschakeling. Basisplaatsen waren er weer eens voor Aberkane, Oude Kotte en Van der Meer. De gewijzigde tactiek zorgde er vanzelfsprekend voor dat PEC Zwolle de wedstrijd kon controleren. Maar al had de ploeg meer dan twee keer zoveel balbezit, veel gebeurde er niet aan de bal.

Het begin leek wel weinig belovend, met drie spannende momenten voor de goal van Damen in de eerste vier minuten. Maar het bleef bij kansjes, ook verder in de eerste helft. Excelsior werd halverwege meer vastgezet op de eigen helft, maar bleef vrij moeiteloos overeind. Sterker nog: kort voor rust waren het Zwarts en vooral Horemans die Excelsior zomaar op voorsprong kunnen zetten. Dat gebeurde niet, en dus kwam er na een oersaaie eerste helft een terechte ruststand van 0-0.

Voorzet of bewust schot
De tweede helft ging verder waar de eerste eindigde. Het werd pas leuk nadat een uur voetbal verstreken was. PEC Zwolle kreeg de eerste echte grote kans: Van Polen moest na een vrije trap de 0-1 binnenkoppen, maar zag Damen van dichtbij redden. Nog geen minuut later lag er ineens veel ruimte op links voor Oude Kotte. Die leek voor te geven op Omarsson, maar met een wippertje belandde de bal over de doelman heen. Bewust of niet, een héérlijke goal en het onmogelijke ging gebeuren.

Want daarna zette PEC Zwolle aanvankelijk meer aan en werden de kansen wat groter, maar als het al spannend werd stond Damen zijn mannetje. We konden eigenlijk zelfs vrij relaxed toekijken hoe de negentigste minuut steeds dichterbij kwam. Al helemaal toen Mendes Moreira, koud in het veld, een aanval opzette, de bal terugkreeg en 2-0 binnenschoot.

Eindelijk een zege op een hoger geklasseerde ploeg. En wat voor een. We gaan toch nog met een heerlijke opsteker 2020 uit. Laat er zondag maar nog een bijkomen tegen SC Cambuur.

Excelsior – PEC Zwolle: 2-0 (0-0)
63. Thomas Oude Kotte 1-0
86. Ahmad Mendes Moreira 2-0

Gele kaart: Siebe Horemans, Hervé Matthys en Reuven Niemeijer (Excelsior)

Scheidsrechter: Laurens Gerrets
Toeschouwers: 0

Opstelling: Alessandro Damen, Abdallah Aberkane, Siebe Horemans, Sander Fischer, Hervé Matthys, Robin van der Meer (74. Brandon Ormonde-Ottewill), Mats Wieffer, Reuven Niemeijer (90. Mitchell van Rooijen), Thomas Oude Kotte (81. Julian Baas), Elías Már Ómarsson en Joël Zwarts (81. Ahmad Mendes Moreira)

Foto’s: Sander Wesdijk