Terugblik op drukbezochte forumavond

 

Donderdagavond 16 februari vond de jaarlijkse forumavond van SV Pro Excelsior weer plaats. Een groep van een kleine 50 fans had zich aangemeld en zij hadden er zin in, getuige de vele vragen die in het supportershome werden afgevuurd op het panel. Aanwezig vanuit de club waren Daan Bovenberg (algemeen directeur), Frank Vijg (directeur Excelsior Foundation), Niels van Duinen (technisch manager) en Nicole Deurholt (hoofd vrouwenvoetbal). Gespreksleider was SV-bestuurslid Christiaan de Man, die de avond op meer dan voortreffelijke wijze leidde.

Excelsior Foundation
Diverse onderwerpen kwamen aan bod: de Excelsior Foundation houdt zich bezig met diverse projecten, vertelde trotse directeur Frank Vijg. Op 21 pleintjes in de stad worden Excelsior clinics gehouden, de foundation is verantwoordelijk voor het G-voetbal, football memories en walking voetbal voor ouderen en begeleiding van jongeren die problemen hebben op school. Deze begeleiding wordt ook gebruikt om jeugdspelers van Excelsior te ondersteunen.

Technisch beleid
Technisch manager Niels van Duinen startte op 1 juli 2022 en stond voor een grote uitdaging doordat met Thijs Dallinga, Reuven Niemeijer en Mats Wieffer drie sterkhouders vertrokken. Uiteraard werd de vraag gesteld over het aantrekken van zijn broer Mike van Duinen. Deze contacten waren al eerder gelegd door de club. Het gebrek aan scorend vermogen is tot slot een probleem waar alle clubs in het rechterrijtje mee te maken hebben.

Vrouwenvoetbal
Directeur vrouwenvoetbal Nicole Deurholt vertelde dat sinds de start in 2017 het damesvoetbal kleine stapjes vooruit heeft gemaakt. Op dit moment zijn er twee contractspelers binnen die selectie, die een bescheiden vergoeding ontvangen. Het plan is om dit aantal per seizoen uit te breiden. De KNVB heeft plannen gelanceerd om van het damesvoetbal een betaald voetbal organisatie te maken. Momenteel kunnen talentvolle spelers nog zonder transfersom overstappen naar een andere club.

Algemeen beleid
Algemeen directeur Daan Bovenberg gaf aan dat het goed gaat met de club. Financieel en organisatorisch gezien is de club bezig aan een van de beste periodes in de geschiedenis. Dit wordt bevestigd door het onlangs verschenen Financial Play onderzoek betaald voetbal, waar Excelsior een mooie derde plaats inneemt. Dit is het gevolg van het gevoerde beleid, de promotie naar de eredivisie en het altijd kritisch bekijken van de uitgaves. De club staat er goed voor, maar het blijft zaak te blijven ontwikkelen en de scheidslijn tussen goed/slecht te blijven bewaken.

Daarna was het tijd voor vragen uit de zaal, de volgende onderwerpen werden besproken:

Onderzoek beleving fans
De KNVB heeft onder alle clubs een enquête verspreid over fanbeleving, waarvan de uitslagen worden medio april gepubliceerd door de club.

Duurzaamheid en stadionplannen
Duurzaamheid staat hoog op de kalender van de KNVB. De bond doet onderzoek naar de impact van een BVO op het milieu. Deze punten worden ook meegenomen in het stadionplan. Er zit beweging in, maar helaas gaat het door diverse factoren niet zo snel als de club wilt. Vorig jaar is een nieuwe gemeenteraad aangetreden waardoor de besluitvorming is vertraagd en de kosten voor bouwmateriaal zijn enorm gestegen. De plannen betreffen niet alleen het stadion, maar het gehele gebied inclusief nieuwe toegangswegen en daardoor veranderen de plannen regelmatig.

Jeugdopleiding
Rogier Veenstra is het nieuwe hoofd jeugdopleidingen, hij moet gaan zorgen voor structurele doorstroming van de jeugd naar het eerste elftal. Aanhaken voor jeugdspelers is lastiger in de eredivisie. De club moet uitstralen dat voetballen in de jeugd van Excelsior de snelste weg naar het betaalde voetbal in Rotterdam kan zijn.

Natuurgras
Vanaf seizoen 25-26 zijn clubs verplicht natuurgras in het stadion te hebben. Dit is een grote financiële uitdaging voor de club. Er worden al opties onderzocht, er is behoefte aan twee extra (externe) trainingsvelden. De gemeente wordt om hulp/advies gevraagd.

Prestaties vrouwen
De prestaties van het vrouwenelftal zijn sinds de start niet echt verbeterd, oorzaak is onder andere dat andere clubs in de competitie over veel grotere budgetten beschikken en het makkelijk kunnen overstappen van talenten naar andere clubs. Excelsior is (net als de mannentak) een opleidingsclub. Het zal nog jaren duren voordat de vrouwentak winstgevend is; wel zijn er het laatste jaar veel nieuwe sponsor aangesloten en de belangstelling is toegenomen. Samen met de KNVB doet de club er alles aan om het niveau ophoog te krijgen.

Stadionverboden
Helaas zijn er het afgelopen jaar een flink aantal stadionverboden uitgedeeld. Iedereen moet, zonder zich zorgen hoeven te maken, een wedstrijd van Excelsior kunnen bezoeken. Wie dat niet begrijpt, is niet welkom bij de club. Er worden hogere eisen gesteld aan het veiligheidsapparaat en de discussie over het wel/niet toelaten van uitfans is een hot topic binnen de voetballerij. De club blijft in gesprek met de mensen die een stadionverbod hebben ontvangen.

Catering
Er zijn plannen om te investeren in de catering. Momenteel wordt bekeken of er iets gedaan kan worden met de ruimte onder de Albers-tribune, zodat de wachtrijen verminderen. Het blijkt lastig om genoeg personeel op wedstrijddagen te krijgen. Het komt voor dat van de ingehuurde dertig personen, er tien niet komen opdagen op een wedstrijddag. De komende thuiswedstrijden zal de mobiele cateringstand bij de Albers-tribune weer worden ingezet.

Toekomst
Wat gebeurt er als een club op de deur van Daan klopt, met een goed aanbod? Hij is niet van plan op te stappen. Er is nog genoeg leuk werk te doen in Kralingen, er zijn duidelijke doelen gesteld die hij samen met de club wilt halen. Er is slechts één frustratie, het feit dat nog steeds veel mensen Excelsior een kleine club noemen, want klein dat zijn wij allang niet meer!

Volop Zon op Woudestein
SV-voorzitter Theo Melgert sloot de succesvolle avond af en bedankt de aanwezigen en panelleden. Als dank kregen de vier aanwezigen vanuit de club het boek ‘Volop Zon op Woudestein’, verkrijgbaar voor slechts 19,02 euro in onze webshop of tijdens thuiswedstrijden bij de SV-tafel op het fanplein, naast de stroopwafelkar.