Uitstekend begin van cruciale maand

Een overwinning op een concurrent, de tweede zege op rij én vrijwel alle clubs om Excelsior heen die punten verspelen. Is Excelsior tegen het einde van het jaar bezig met een eindsprint? Feit is dat een cruciale maand uitstekend van start is gegaan. Na de 2-1 thuiszege tegen NEC is de achterstand op nummer twee De Graafschap ineens nog maar vier punten.

Na de daverende 1-4 bij Roda JC was de vraag of het Excelsior nu eens zou lukken een goede wedstrijd een positief vervolg te geven. Naast een slechte verdediging kenmerkt de wisselvalligheid de eerste seizoenshelft. Dat een de afgelopen weken goed presterend NEC de tegenstander was, droeg niet bij aan de onzekerheid vooraf.

Over de eerste helft kunnen we kort zijn. Met dezelfde elf als in Kerkrade hield Excelsior in de eerste helft eenvoudig stand. Net als NEC creëerde Excelsior zelf echter ook nauwelijks iets. Het enige noemenswaardig feit is dat Thomas Oude Kotte halverwege het eerste bedrijf geblesseerd het veld moest verlaten.

Na rust viel er wel snel wat te beleven. Binnen drie minuten opende Sander Fischer uit een corner van Thomas Verhaar de score. NEC-doelman Martijn Branderhorst had eerst nog wel een antwoord op de kopbal van Rai Vloet, maar de aanvoerder kon daarna alsnog binnentikken. Maar wéér verzaakte Excelsior na een voorsprong, en enkele seconden later was het alweer 1-1 door een – het moet gezegd worden – prachtig schot van Ole Romeny.

Excelsior rechtte echter de rug en speelde een goede tweede helft. Kansen waren er genoeg, maar het leek een avond te worden waarop de bal er verder niet in mocht gaan. Dan voel je de bui al hangen, zeker toen NEC halverwege de tweede helft sterker werd, maar net als vorige week wist Excelsior stand te houden.

Een geweldige aanval zorgde ervoor dat Excelsior de drie punten in eigen huis hield. Dogucan Haspolat legde de bal na een steekpass van Verhaar neer voor de voeten van Joël Zwarts, die 2-1 maakte. Het werd daarna zelfs nauwelijks meer spannend, Excelsior had zijn zaakjes opnieuw goed op orde. Dit jaar volgen in de competitie nog duels tegen TOP Oss en SC Cambuur. Gaat het er in de winterstop ineens weer rooskleurig uitzien?

Excelsior – NEC: 2-1 (0-0)
48. Sander Fischer 1-0
49. Ole Romeny 1-1
73. Joël Zwarts 2-1

Scheidsrechter: Danny Makkelie
Toeschouwers: 3.384

Opstelling Excelsior: Alessandro Damen, Dogucan Haspolat, Sander Fischer, Thomas Oude Kotte (26. Robin van der Meer), Hervé Matthys, Jeffry Fortes, Rai Vloet, Luigi Bruins, Thomas Verhaar (79. Siebe Horemans), Elias Mar Omarsson (90+2. Ahmad Mendes Moreira) en Joël Zwarts

Man of the match: Sander Fischer