Zege dankzij hoekschoppen en Ómarsson

Wie herinnert ze nog? Die hoekschoppen in de voorbereiding die aan de andere kant over de zijlijn belandden? In Dordrecht leverden de corners – en Elías Már Ómarsson natuurlijk – juist drie doelpunten op. De traditioneel lastige uitwedstrijd tegen FC Dordrecht werd met 1-3 gewonnen. Al leek na tien minuten een herhaling van zetten van afgelopen zondag te worden. Gelukkig wist Excelsior zich ditmaal wél te herstellen.

Met dezelfde elf als vorige week bepaalde Excelsior in Dordrecht het spelbeeld, maar na tien minuten dreigde het weer een typische avond te worden na de eerste de beste aanval van de thuisploeg. Na een verre doeltrap gaf Arsenio Valpoort een ongevaarlijke voorzet. Dachten we. Maar Mitchell van Rooijen stond weer te schutteren, verdedigde door het midden uit in de eigen zestien, zag vervolgens ook Hervé Matthys de bal verspelen en daar stond Kevin Vemeulen: 1-0.

Onnodige achterstand
Totaal onnodig, want eigenlijk was Excelsior in de eerste helft voornamelijk op de helft van Dordrecht te vinden. Niet dat de thuisploeg daar angstig van werd. Op een uithaal van Joël Zwarts die werd overgetikt na creëerde Excelsior weinig. Op dat moment had het zelfs al 2-0 kunnen staan, ware het niet dat Thomas Oude Kotte voorkwam dat Valpoort al na dertien minuten in zijn eentje op weg was om een nieuwe vernedering in gang te zetten.

Tot zover het negatieve deel van het verslag. Want op slag van rust werd Excelsior plots wakker geschud. En dat gebeurde dankzij hoekschoppen, normaal gesproken niet bepaald de specialiteit van de Kralingers. Uit het niets kwam de bal in de 43ste minuut in een scrimmage voor de goal voor de voeten van Ómarsson, die net niet buitenspel stond en intikte. In de derde minuut van de blessuretijd gaf hij ook het laatste zetje toen een corner van Ahmad Mendes Moreira recht op het doel afging.

IJslandse viking
Twee minuten voor rust voorstaan en met een achterstand de kleedkamer opzoeken. Het is een scenario dat thuishoort bij Excelsior, maar nu gebeurde het eens andersom. Maar laten we vooral stilstaan bij onze IJslandse viking Ómarsson. Met alweer zijn zesde en zevende (!) goal van het seizoen. Dat zijn er na drie wedstrijden nog maar vijf minder dan heel vorig seizoen. Toen Excelsior ging rustten, hadden slechts drie clubs in de eerste divisie vaker gescoord dan Ómarsson in zijn eentje.

In de tweede helft gebeurde er niet veel. En dat was na de vele doelpuntenfestijnen even wennen. Tien minuten na rust voorkwam de Dordt-keeper na slecht uitverdedigen een nieuwe hattrick van Ómarsson, nadat Thomas Oude Kotte al met een goede verdedigende actie een grote kans op 2-2 voorkwam. Halverwege het tweede bedrijf was het de beurt aan Alessandro Damen om de gelijkmaker te voorkomen.

Weer uit een corner
Hoogstaand was het niet in de tweede helft, maar slecht was het ook niet. Excelsior herstelde zich prima na de slechte start en hield het ditmaal bij slechts één tegengoal. En net als in de eerste helft sloegen de Kralingers ook nu kort voor tijd toe. Jawel, opnieuw uit een corner. Een ingestudeerde hoekschop van Luigi Bruins belandde na een overstapje van Stijn Meijer op randje zestien bij Oude Kotte. Ook hij is op dreef dit seizoen, want met een uithaal maakte hij zijn tweede van het seizoen.

Een prima begin van het weekend en een prima herstel na de zeperd tegen Almere City FC. Zeker omdat Excelsior het traditioneel lastig heeft op bezoek bij FC Dordrecht, wat de stand ook is. Voor conclusies is het nog te vroeg, maar de punten kunnen maar vast binnen zijn. Op naar Telstar-thuis. Dat wordt hoe dan ook wennen, op dinsdagavond om 18.45 uur…

FC Dordrecht – Excelsior: 1-3 (1-2)
10. Kevin Vermeulen 1-0
43. Elías Már Ómarsson 1-1
45+3. Elías Már Ómarsson 1-2
89. Thomas Oude Kotte 1-3

Gele kaart: Davy Overes (FC Dordrecht), Siebe Horemans (Excelsior)

Scheidsrechter: Jannick van der Laan
Toeschouwers: 735

Opstelling Excelsior: Alessandro Damen, Siebe Horemans, Hervé Matthys, Thomas Oude Kotte, Brandon Ormonde-Ottewill, Luigi Bruins, Mitchell van Rooijen (67. Mats Wieffer (88. Stijn Meijer)), Reuven Niemeijer, Ahmad Mendes Moreira (67. Thomas Verhaar), Elías Már Ómarsson, Joël Zwarts