Excelsior verspeelt 3-0 voorsprong

Excelsior – FC Den Bosch werd een déjà-vu naar vorig seizoen. Het werd opnieuw een doelpuntenfestijn in de tweede helft, alleen nu trok Excelsior niet aan het langste eind. Na een 3-0 voorsprong kort na rust stortte het kaartenhuis volledig in elkaar. De achterstand tot een play-offplek verkleind kunnen worden tot vier punten, maar het werd 4-4 tegen de nummer voorlaatst.

Kort voor de wedstrijd was er transfernieuws: Dijkhuizen bevestigde dat Sondre Skogen voor de rest van het seizoen op huurbasis overkomt van Feyenoord. De 20-jarige Noorse verdediger trainde en speelde afgelopen periode weinig is in eerste instantie niet gehaald voor de basis. Die was tegen FC Den Bosch in 3-5-2 en vrijwel ongewijzigd. Alleen Wieffer keerde terug na een schorsing, dat ging ten koste van Van Rooijen.

Niemeijer
Na 21 seconden kon FC Den Bosch al voor het eerst uithalen, maar dat was geen waarschuwing voor wat er de rest van de eerste helft zou komen. Het werd snel eenrichtingsverkeer van Excelsior en na kansen van Matthys (kopbal tot corner verwerkt) en Omarsson (redding doelman), viel na tien minuten de onvermijdelijke 1-0. Na balverlies van de uitploeg kwam de bal bij Zwarts, die ter hoogte van de cornervlag perfect voorgaf op Niemeijer.

Nog geen minuut later was die voorsprong al bijna teniet gedaan en dat was het startsein van een fase waarin Excelsior terugzakte. FC Den Bosch speelde niet onaardig en kreeg kansen, maar Excelsior hield het overzicht. In de laatste paar minuten voor rust zetten de Kralingers weer aan en dat resulteerde in de 39ste minuut in 2-0. Een voorzet van Mendes Moreira betekende de tweede goal van de de volledig vrijstaande Niemeijer. FC Den Bosch mocht van geluk spreken dat Wieffer er op slag van rust niet nog één bij prikte (naast).

Déjà-vu
Ook vorig seizoen stond het 2-0 bij rust, maar een kwartier later 2-3 en werd het uiteindelijk 6-4. We zouden een déjà-vu gaan krijgen, al leek het nog geen 120 seconden na rust een makkelijke middag te worden. Omarsson legde de bal met een kopbal klaar voor Zwarts, die van dichtbij 3-0 kon binnentikken.

Niet veel later ging het volledig en vooral onnodig weer goed mis. In de 52ste minuut maakte FC Den Bosch de aansluitingtreffer van Hornkamp, die werd vrijgelaten door Fischer, en twee minuten daarna ging de bal makkelijk op de stip na een overtreding van Van der Meer. De bal werd door wederom Hornkamp onberispelijk binnengeschoten in de linkerbovenhoek en weer twee minuten later was daar zelfs bijna de gelijkmaker.

Een kansenregen volgde. Excelsior leek wakkergeschud, maar onder meer het vizier van Omarsson stond tot driemaal toe niet op scherp. Aan de andere kant bleef FC Den Bosch herboren en ging het nadrukkelijk op zoek naar de 3-3. Na een gezapige fase leek alles uiteindelijk alsnog goed te komen. Een kwartier voor tijd faalde Bruins niet vanaf de strafschopstip, nadat Niemeijer werd aangetikt en makkelijk ging liggen: 4-2.

Het werd nog erger
Maar nog geen tien seconden na de aftrap – Excelsior had de bal niet aangeraakt – stond het alweer 4-3. Een verre voorzet glipte onder de voet door van Fischer, waardoor Hornkamp zijn hattrick kon complementeren. Het werd allemaal nog erger. Fischer kon Hornkamp vier minuten voor tijd wederom niet bijhouden, Damen kwam uit maar liep eveneens te klungelen, en dus kon Hornkamp zijn vierde van de middag in de goal lopen.

Nadat FC Den Bosch verzuimde zelfs nog de 4-5 te maken, lukte het ook Omarsson niet om de winnende op zijn naam te zetten. Van der Meer maakte het allemaal nog even wat dramatischer door in blessuretijd, met al geel op zak, direct rood te krijgen. Hij sprong op voor een Bosschenaar die op de grond lag, maar liet bij het landen zijn voet bewust staan.

“We hoopten dat we wat stapjes hadden gemaakt, maar dit is ongekend”, zei Fischer na afloop, die erkende dat hij een groot aandeel had in de dramatische middag. Die nieuwe centrale verdediger zou niet eens zo gek zijn…

Excelsior – FC Den Bosch: 4-4 (2-0)
1-0 Reuven Niemeijer (10.)
2-0 Reuven Niemeijer (39.)
3-0 Joël Zwarts (47.)
3-1 Jizz Hornkamp (52.)
3-2 Jizz Hornkamp / strafschop (55.)
4-2 Luigi Bruins / strafschop (77.)
4-3 Jizz Hornkamp (78.)
4-4 Jizz Hornkamp (86.)

Gele kaart: Robin van der Meer (Excelsior), Declan Lambert, Dhoraso Moreo Klas, Steven van der Heijden, Dwayne Green (FC Den Bosch)
Rode kaart: Robin van der Meer (90ste minuut)