Excelsior wordt pas wakker na 0-2 achterstand

We hebben maar weer een nieuw telraam uit de kast gehaald. Want die was hard nodig tijdens de thuiswedstrijd tegen Jong AZ hard nodig. De neutrale toeschouwer werd deze Valentijnsdag opnieuw verwend dankzij de schutterende verdediging van Excelsior. Wederom moeten we concluderen dat we blij mogen zijn met een 3-3 gelijkspel.

De ploeg leek weer een beetje op de rit te komen na de aanstelling van Marinus Dijkhuizen. De 1-4 bij Helmond Sport gaf vertrouwen en Dijkhuizen week dan ook niet van zijn basiself af. Dat betekent dat Maarten de Fockert definitief de nieuwe eerste doelman lijkt te zijn geworden en Thomas Oude Kotte beter wordt ingeschat dan nieuweling Cameron Humphreys.

Het duel begon veelbelovend. Na 58 seconden kreeg Excelsior al de eerste kans, al telde dat twaalf seconden later in de omschakeling ook voor Jong AZ. Daarna had de scheidsrechter kunnen affluiten voor de rust. Want waar we naar keken? Op voetbal leek het niet. Toch prikte Jong AZ er tien minuten voor tijd een in; Joeri Church werd vrijgelaten en kon net buiten de zestien met een leep schot De Fockert verschalken.

De tweede helft was er een zoals vaker speelde dit seizoen: een met heel veel doelpunten. Het zou ook de helft van aanvoerder Sander Fischer worden, zij het in negatieve zin. Dat begon al na zes minuten met een tikkie terug in de voeten van Richonell Margaret: 0-2. Pas toen leek Excelsior zich te beseffen met een voetbalwedstrijd bezig te zijn.

De aansluitingstreffer viel vroeg. In de 53ste minuut kon Rai Vloet, na een doorjagen en een goede actie van Wouter Burger, vanaf randje zestien hard uithalen. Excelsior begon aan een aanvallend offensief, maar die bleek van korte duur. Nadat de Jong AZ-doelman redding bracht op een schot van Elias Mar Omarsson, moest De Fockert aan de andere kant twee keer ingrijpen om 1-3 te voorkomen.

Met de komst van Ahmad Mendes Moreira was de flow weer terug bij Excelsior. Een kwartier voor tijd maakte Omarsson 2-2 en vijf minuten later eiste Mendes Moreira de hoofdrol voor zich op met een weergaloze vrije trap. Mendes Moreira zag de doelman te ver voor zijn doel staan, en schoot de bal in een keer met een boog tegen de touwen. Ineens zat het mee: van 0-2 naar 3-2.

Voor heel even dan, want het zou eens een keer meezitten. Excelsior wist voor de zoveelste keer nog geen minuut een voorsprong vast te houden. Weer was het Fischer die de bal op een presenteerblaadje aanreikte, nu aan Félix Correia: 3-3. Alsof hij nog niet genoeg schutterde, veroorzaakte Fischer twee minuten voor tijd ook nog eens een strafschop met een lompe overtreding. Excelsior bleef gelukkig erger bespaard, omdat Thijs Oosting de bal tegen de lat schoot.

We zijn 26 wedstrijden onderweg en Excelsior heeft al 48 tegendoelpunten. Niets is zeker meer, geen resultaat lijkt genoeg vertrouwen te kunnen geven om een keer een goede reeks neer te zetten. Excelsior moet oppassen dat het seizoen niet als een nachtkaars uitgaat, want zelfs play-offs zijn al een aantal weken geen zekerheidje meer.

Excelsior – Jong AZ: 3-3 (0-1)
34. Joeri Church 0-1
51. Richonell Margaret 0-2
53. Rai Vloet 1-2
75. Elias Mar Omarsson 2-2
80. Ahmad Mendes Moreira 3-2
82. Félix Correia 3-3

Gele kaart: Ahmad Mendes Moreira (Excelsior)
Bijzonderheden: Thijs Oosting (Jong AZ) mist strafschop (89ste minuut)