Het kan blijkbaar nóg slechter dan vorig seizoen

 

Er kan veel gebeuren in een half jaar, maar Excelsior leren verdedigen behoort schijnbaar niet tot de mogelijkheden. Voor de competitie begon, verkondigde de ploeg dat het dit seizoen écht beter stond. Tegen Almere City FC bleek niets minder waar. Excelsior maakte van zichzelf het lachertje van het weekend. Jezelf voor schut zetten is nog zacht uitgedrukt. Vier doelpunten voor, zes tegen.

Sterker nog: het zag er nog dramatischer uit dan vorig seizoen. Geen enkel kopduel in verdedigend opzicht werd gewonnen, de backs kunnen blijkbaar nóg slechter voetballen, en de nieuwelingen hebben zich moeiteloos aangepast aan het verschrikkelijke niveau. Met dezelfde poppetjes achterin wordt het eenzelfde seizoen als vorig jaar: één met heel, heel, heel, heel, maar dan ook héél veel tegendoelpunten.

Oké, in aanvallend opzicht is het beter geworden. Zie de hattrick van Elías Már Ómarsson. De IJslander is een lichtpuntje zet zijn uitstekende reeks van vorig seizoen voort en heeft er nu al vijf in liggen. Maar wat is het waard? Als je vier keer scoort, en alsnog met twee doelpunten verschil verliest? Het erge is: zoveel kansen kreeg Almere niet eens.

Aan de 2-1 ging schitterend voorbereiding werk vooraf, de 3-1 mocht er ook wezen. Gekscherend werd er vervolgens op de tribune verwezen naar vorig seizoen: 3-1 is niet voldoende. En ook in de tweede helft was het echt niet altijd zo slecht. Maar op dat moment stond het al 3-4. Zover mag het simpelweg niet komen. De slotfase, waarin het in drie minuten van 3-4 naar 4-6 ging, kenmerken de huidige selectie en waren zacht uitgedrukt lachwekkend.

Ligt het aan de coronacrisis? Dat het nog altijd moet gebeuren met dezelfde verdedigers? Waarmee je blij mag zijn als je de play-offs haalt? Het is te hopen. Want als de directie denkt dat dit elftal in staat is een gooi te doen naar promotie, dan is het tijd voor een grote schoonmaak. Het is 2019-2020 all over again. Misschien lukt het in 2021-2022 wél, want het lijkt na twee duels al een verloren seizoen te gaan worden.

 

Excelsior – Almere City FC: 4-6 (3-4)
4. Thomas Verheijdt 0-1
5. Reuven Niemeijer 1-1
16. Elías Már Ómarsson 2-1
18. Elías Már Ómarsson 3-1
24. Faris Hammouti 3-2
26. Jearl Margaritha 3-3
37. Thomas Verheijdt 3-4
86. Xiam Emmers 3-5
87. Elías Már Ómarsson 4-5
88. Tim Receveur 4-6

Gele kaart: Hervé Matthys (Excelsior Rotterdam), Thomas Verheijdt, Damon Mirani, Thibaut Lesquoy (Almere City FC)

Scheidsrechter: Richard Martens

Opstelling Excelsior: Alessandro Damen, Siebe Horemans (76. Abdallah Aberkane), Hervé Matthys (76. Thomas Verhaar), Thomas Oude Kotte, Elías Már Ómarsson, Luigi Bruins, Joël Zwarts, Ahmad Mendes Moreira (61. Stijn Meijer), Reuven Niemeijer (87. Sander Fischer), Brandon Ormonde-Ottewill, Mitchell van Rooijen (61. Mats Wieffer)

Man of the Match: Elías Már Ómarsson

Foto’s: Excelsior Rotterdam

2 reacties

 1. Richard schreef:

  Prima stuk! Het is niet te bevatten dat ook Dijkhuizen na en een x aantal wedstrijden vorig seizoen en nu 2 maanden voorbereiding niet in staat is enige lijn in het spel te krijgen. Verdedigend begint het probleem keer op keer op je middenveld. Met deze defensie moet je slopers hebben op je middenveld. Mensen die alleen verdedigend denken. Die hebben we niet. Over de achterhoede wil ik het niet eens meer hebben. Elke hoge bal staat men verkeerd en men verliest elk duel waar het om gaat. Verder een schrijnend tekort aan snelheid. Zwarts en Omarsson maken van een heel matig elftal nog iets. Promotie? Play offs wordt al een hele opgave.

 2. Ron schreef:

  Laten we beginnen met Damen uit doel te halen, hij is geen schim meer van de goede keeper die hij twee seizoenen geleden nog was. Bij ieder tegendoelpunt staat hij aan de grond genageld en verwijtend naar zijn medespelers te kijken.
  Thomas Oude Kotte en Siebe Horemans, waren vorig seizoen dramatisch en zijn het nog steeds, waarom wordt voor deze twee geen vervanging gehaald? Verdedigers zijn toch niet zo lastig te halen?
  Ik vind de nieuwelingen niet zo heel slecht, Reuven Niemeijer is echt een aanwinst.
  Omarsson zou zomaar eens topscorer van de KKD kunnen worden dit seizoen, het is één van de weinigen die Dijkhuizen echt goed aan het voetballen heeft gekregen.