Weinig spektakel in Deventer, wel opnieuw de nul

Normaliter wordt op zaterdagmiddag in Nederland gevoetbald op de amateurvelden. Maar op deze 31 oktober rolde de bal om 14.00 uur alleen op De Adelaarshorst. “Een Engels tijdstip in een Engels stadion”, aldus Marinus Dijkhuizen, die hier een stuk blijer mee was dan de aanvankelijke planning op zondagavond. En ach, voor wie zich conformeert aan de gedeeltelijke lockdown zou het niet moeten uitmaken hoe laat het eerste fluitsignaal klinkt. Het leidde alleen niet tot een aantrekkelijke wedstrijd, maar Excelsior hield wel voor de vierde keer op rij de nul.

Al drie duels geen tegengoal, meer geduld aan de bal, gevaar via de zijkant en creativiteit tussen de linies. Het lijkt zich te gaan vormen, zei Dijkhuizen voor de camera’s van FOX, maar eerst moesten we maar zien of dat ook op de Adelaarshorst zou uitkomen. Go Ahead Eagles is namelijk een stugge ploeg, zo waarschuwde de trainer. Daar bleek al snel na het eerste fluitsignaal niets over gelogen, al wist de thuisploeg ook niet hoe het Excelsior moest bespelen.

Weinig ruimte
De wedstrijd startte met aanvallende intenties van beide kanten, maar tot lopende aanvallen kwam het nauwelijks. Veel ruimte lag er niet en daardoor ontbrak het ook aan creativiteit. Tel het regelmatige balverlies daarbij op en het mag duidelijk zijn dat beide ploegen eigenlijk niet tot voetballen kwamen. De sporadische mogelijkheden waren eerst voor Go Ahead en naarmate de rust naderde voor Excelsior. Het Kralingse gevaar bleef echter beperkt tot afstandsschoten. Ómarsson en Niemeijer schoten in de handen van de doelman, een vrije trap van Baas ging naast.

In de tweede helft veranderde er weinig aan het spelbeeld. Go Ahead Eagles was iets gevaarlijker, maar dat mocht geen naam hebben. Andersom bracht Excelsior de verdediging van de thuisploeg – de minst gepasseerde van de competitie – ook nauwelijks aan het zweten. De vraag of er een doelpunt zou vallen, werd met de minuut groter. Minuten die steeds langer leken te duren, te meer omdat Go Ahead steeds meer druk zette. Na de nodige wissels kroop Excelsior echter uit zijn schulp en was het tien minuten voor tijd uit het niets het meest dichtbij de openingstreffer. De doelman en paal stonden helaas een heldenrol van Wieffer en Meijer in de weg.

Zo verliep de traditioneel moeizame uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles ook moeizaam op een zaterdagmiddag. Toch is 0-0 zeker gezien de historie in Deventer een prima resultaat. Bovendien tikt de teller zonder tegengoal door tot een onwaarschijnlijke 374 minuten. Wie had dat een paar weken terug verwacht? Na drie wedstrijden in ruim een week heeft Excelsior nu even tijd om bij te komen. De eerstvolgende wedstrijd is pas over tien dagen, als TOP Oss naar Rotterdam komt.

Go Ahead Eagles – Excelsior: 0-0 (0-0)

Gele kaart: Jay Idzes, Mael Corboz (Go Ahead Eagles) en Mats Wieffer (Excelsior)

Scheidsrechter: Robin Hensgens
Toeschouwers: 0

Opstelling Excelsior: Alessandro Damen, Siebe Horemans, Sander Fischer, Hervé Matthys, Nathan Tjoe-a-on, Julian Baas (77. Thomas Oude Kotte), Mats Wieffer (87. Niek den Heeten), Reuven Niemeijer (77. Stijn Meijer), Dylan Seys (80. Ahmad Mendes Moreira), Elías Már Ómarsson en Joël Zwarts